Fight cancer kiest ervoor om talentvolle onderzoekers te steunen. Door jouw bijdrage kunnen talentvolle artsen en onderzoekers op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Fight heeft samen met KWF een aantal bijzondere onderzoeken geselecteerd waar de opbrengst uit 2019 naartoe gaat. Maak kennis met onze knappe koppen en lees hier de voortgang van het onderzoek.
Over de onderzoekers
Fight cancer heeft de afgelopen jaren diverse onderzoekers gesteund. Zij ontvingen via KWF een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers. Hiermee kunnen zij op het hoogste niveau kennis en vaardigheden opdoen in de oncologie. Bekijk hieronder welke onderzoeken de afgelopen jaren al volledig gefinancierd zijn door Fight cancer.
Hoe steunt Fight cancer deze onderzoekers?
Sommige mensen voeren de strijd tegen kanker op de werkvloer. En dat zijn onder andere de onderstaande toponderzoekers die zich verder willen specialiseren in de oncologie of in het onderzoek naar kanker, waarvan we verwachten dat ze een belangrijke rol zullen gaan spelen in het kankeronderzoek in Nederland. Door hun onderzoek te steunen kunnen zij onderzoek naar kanker of de medische behandeling van kanker doen in gerenommeerde oncologische instituten. Met het geld kunnen de onderzoekers dus meer kennis van kanker verzamelen, verspreiden en toepassen!
Fight steunt talentvolle onderzoekers met baanbrekende ideeën
Andre Dekker (Clinical Data Science bij MAASTRO Clinic, UIMC & Universiteit van Maastricht)
Protonentherapie: welke patiënt heeft er het meeste baat bij?
Radiotherapeuten maken gebruik van wiskundige modellen om te bepalen welke patiënt baat heeft bij welke vorm van bestraling. Prof. André Dekker ontwikkelt zulke modellen in een gezamenlijk project van de Maastro Clinic en het UMC Groningen.
Dream
Mijn droom is dat dat we van elke kankerpatiënt op de wereld leren hoe we kanker kunnen voorkomen en bestrijden.
Gerrit Slooter (Maxima Medisch Centrum)
Fit onder het mes
Chirurg Gerrit Slooter (Máxima Medisch Centrum) wil zijn patiënten met een voedings- en bewegingsprogramma zo fit mogelijk op de operatietafel krijgen. Dat verkleint de kans op gevaarlijke complicaties en vergroot de kans op een spoedig herstel.
Dream
Mijn grootste droom zou zijn dat er over een aantal jaar in elk ziekenhuis een preoperatieve kliniek is, waarin alle benodigde disciplines samenwerken om ervoor te zorgen dat iedere patiënt optimaal wordt begeleid vóór en ná de behandeling in lichamelijke en mentale fitheid.
Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek Ziekhuis)
Kanker bij jongvolwassenen: meer weten = beter behandelen
Elk jaar krijgen in Nederland zo’n 3800 jongvolwassenen (18-39 jaar) de diagnose kanker. Deze patiënten vallen om meerdere redenen een beetje tussen wal en schip. Zo komt de ziekte vaak pas laat aan het licht, omdat artsen bij jonge mensen niet gauw denken aan kanker. Ook de behandeling is lastig: veel jongvolwassenen krijgen dezelfde behandeling als een patiënt van 70, omdat daar behandeluitkomsten van bekend zijn. Maar zijn die wel optimaal voor jongeren? Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek) verzamelen landelijk zoveel mogelijk gegevens van jongvolwassenen met kanker. Door die gegevens te combineren en analyseren, verwachten ze jongvolwassenen in de toekomst een behandeling op maat te kunnen bieden.
Dream
Leeftijdsspecifieke zorg gefinancierd krijgen en uitkomsten van jongvolwassenen met kanker verbeteren.
Ioannis Sechopoulos, Radboud UMC
Kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker
Ik onderzoek hoe je mammografie kunt verbeteren. Een mammogram is een röntgenfoto waarop radiologen kunnen zien of er sprake is van borstkanker. Met mijn onderzoek wil ik radiologen helpen bij het aflezen van die mammogrammen, want zo makkelijk is dat nog niet. Met artificial intelligence (AI) willen we de beoordeling van mammogrammen verbeteren. De ontwikkeling van algoritmen die medische beelden kunnen aflezen, is in de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. In dit project onderzoeken we hoe we die techniek goed kunnen implementeren in de zorg. Kan AI bijvoorbeeld helemaal zelf beelden beoordelen? Of is het meer ter ondersteuning? Dit zijn vragen die we samen met radiologen gaan onderzoeken.
Wat is jouw Fight?
Ik wil het gebruik van medische beelden verbeteren over de gehele breedte van de borstkankerzorg. Daarmee wil ik eraan bijdragen dat we onze moeders, zussen, vrouwen, vriendinnen langer om ons heen hebben. Optimale inzet van röntgenfoto’s kan daar flink aan bijdragen, van gebruik voor screening tot behandeling op maat. Ik wil ervoor zorgen dat die droom een realiteit wordt en dat vrouwen niet meer overlijden aan deze ziekte.
Prof. dr Arjan W. Griffioen (Amsterdam UMC)
Ontwikkelen van vaccin tegen kanker
Ons afweersysteem kan alles herkennen wat lichaamsvreemd is en beschermt ons zo tegen bijvoorbeeld ziekteverwekkers. Ons afweersysteem is zó efficient dat het zelfs kan herkennen wanneer lichaamscellen zich ontwikkelen als kankercellen. Dit bracht ons ertoe het eigen afweersysteem versterkt in te zetten tegen tumoren. Wij hebben een techniek ontwikkeld waarbij we de immunologische afweer opzetten tegen de bloedvaten in de tumor. Deze bloedvaten verschillen van die in gezonde weefsels. Met een vaccinatie tegen deze verschillen kan ons eigen immuunsysteem de tumor herkennen en afbreken.
Dream
Een vaccin dat kanker geneest en misschien zelfs kan voorkómen.
PhD. Roland P. Kuiper (Princes Maxima Center)
Oorzaken en gevolgen van hypermutatie
Dit onderzoek richt zich op een nieuw fenomeen wat we hebben geconstateerd bij kinderen met leukemie waarbij de ziekte terugkeert na behandeling. In een deel van deze kinderen zien we namelijk dat er een enorme toename in DNA veranderingen optreedt, zogenaamde hypermutatie. We gaan onderzoeken wat dit proces veroorzaakt, wat het betekent voor de patient, en of en hoe behandeling moet worden aangepast.
Dream
De missie van ons centrum is om alle kinderen met kanker te genezen met een optimale kwaliteit van leven. Persoonlijk hoop ik dat we in de toekomst bij elk kind met leukemie de tumorcellen zo goed kunnen analyseren en begrijpen dat we een optimale behandeling op maat kunnen geven met minimale bijwerkingen.