Naam: Ioannis Sechopoulos
Functie: Associate professor, Radboud UMC
Onderzoek
Kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker
Waar gaat je onderzoek over?
Ik onderzoek hoe je mammografie kunt verbeteren. Een mammogram is een röntgenfoto waarop radiologen kunnen zien of er sprake is van borstkanker. Het bevolkingsonderzoek borstkanker, waaraan jaarlijks een miljoen vrouwen deelnemen, maakt ook gebruik van mammografie.
Met mijn onderzoek wil ik radiologen helpen bij het aflezen van die mammogrammen, want zo makkelijk is dat nog niet. Momenteel is het zo dat mammogrammen door twee radiologen worden beoordeeld. Zij speuren op zo’n foto naar verdachte afwijkingen. Vaak zijn ze het eens, maar soms is het onduidelijk en komen ze tot een verschillende conclusie. Dan komt er een derde radioloog aan te pas. Dit geeft aan dat dit beoordelingsproces niet perfect is. Er worden wel eens tumoren gemist en soms krijgen gezonde vrouwen onterecht te horen dat ze borstkanker hebben.
Met artificial intelligence (AI) willen we de beoordeling van mammogrammen verbeteren. De ontwikkeling van algoritmen die medische beelden kunnen aflezen, is in de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. In dit project onderzoeken we hoe we die techniek goed kunnen implementeren in de zorg. Kan AI bijvoorbeeld helemaal zelf beelden beoordelen? Of is het meer ter ondersteuning? Dit zijn vragen die we samen met radiologen gaan onderzoeken.
Waarom is dit belangrijk?
Om borstkanker zo goed mogelijk vroegtijdig op te kunnen sporen, is het belangrijk dat er in de bevolkingsonderzoeken wordt gewerkt met de beste technieken die voorhanden zijn. Er is discussie over of mammografie de beste manier is om op borstkanker te screenen, en misschien komt er in de toekomst wel een heel andere methode. Tot die tijd vind ik dat we ons opperste best moeten doen om de huidige methoden te verbeteren waar dat kan. En ik verwacht dat artificial intelligence het mogelijk maakt om mammografie te verbeteren zonder dat het hele bevolkingsonderzoek sterk hoeft te veranderen. Zo moet het mogelijk worden om borstkanker eerder en beter op te sporen, en te voorkomen dat gezonde vrouwen onterecht worden doorverwezen vanwege een gevonden afwijking die achteraf geen kanker blijkt.
Waar vindt het onderzoek plaats?
Dit is een samenwerkingsverband tussen het Radboudumc, UMC Utrecht en het Landelijk Expertise Centrum voor Bevolkingsonderzoek.
Waar wordt het geld aan besteed?
De grootste kostenpost zit in personeel, met name de PhD-studenten die worden aangesteld om het onderzoek te doen, de artificial intelligence methoden te ontwikkelen en grote hoeveelheden data te analyseren. Daarnaast doen veel screeningsradiologen mee aan dit onderzoek: zij investeren een groot deel van hun tijd om de mammografieën op verschillende manieren af te lezen.
Wat is jouw Fight?
Ik wil het gebruik van medische beelden verbeteren over de gehele breedte van de borstkankerzorg. Daarmee wil ik eraan bijdragen dat we onze moeders, zussen, vrouwen, vriendinnen langer om ons heen hebben. Optimale inzet van röntgenfoto’s kan daar flink aan bijdragen, van gebruik voor screening tot behandeling op maat. Ik wil ervoor zorgen dat die droom een realiteit wordt en dat vrouwen niet meer overlijden aan deze ziekte.
Wat zijn de benefits voor de patiënt?
We verwachten screening te verbeteren, zodat vrouwen met borstkanker daadwerkelijk als zodanig worden beoordeeld en gezonde vrouwen ook direct de zekerheid hebben, waardoor ze niet onnodig behandeld of in de stress hoeven te zitten.
Wat is je inspiratiebron?
De patiënten – en hun naasten - die zware behandelingen ondergaan in de volle overtuiging dat dit een gevecht is dat ze gaan winnen, ondanks de pijn en moeilijkheden die daarmee gepaard gaan.