Revolutionaire immunotherapie voor kinderen met kanker
Dr. Friso Calkoen (Prinses Máxima Centrum en UMC)
De onderzoekers willen een revolutionaire vorm van immunotherapie (CAR T-celtherapie) geschikt maken voor toepassing bij kinderkanker; en vervolgens bij 38 uitbehandelde patiënten onderzoeken of deze behandeling beter werkt dan de huidige mogelijkheden, die helaas niet altijd voldoende zijn.
Blaaskankerpatiënten zo fit mogelijk 'onder het mes'
Dr. Martijn Stuiver (Antoni van Leeuwenhoek)
De onderzoekers willen bepalen of een ‘prehabilitatie’-programma de conditie van een blaaskankerpatiënt voorafgaand aan de operatie zodanig verbetert, dat de chirurgische ingreep minder (ernstige) bijwerkingen nalaat.
Rookdrang 'vergeten' met EMDR
Prof. Taco de Vries (Amsterdam UMC)
De onderzoekers willen bepalen of het mogelijk is om rokers beter te kunnen laten stoppen door gebruik te maken van (aangepaste) EMDR-therapie.
Van alle rokers doet eenderde elk jaar een serieuze poging om te stoppen. De realiteit is echter dat zelfs na een intensieve stoppen-met-roken behandeling slechts 15% rookvrij is na 1 jaar. Dit geeft aan hoe hardnekkig deze verslaving is en dat effectievere behandelstrategieën nodig zijn met een sterke wetenschappelijke onderbouwing.
Kunstmatige intelligentie voor vroege opsporing van borstkanker
Dr. Ioannis Sechopoulos (Radboud UMC)
De onderzoekers in dit project willen kunstmatige intelligentie (denk aan computers en zelflerende algoritmen) gebruiken die radiologen helpt om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Dat moet leiden tot betere opsporing van borstkanker, minder vals-positieve uitslagen en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg.
Kanker bij jongvolwassenen: meer weten = beter behandelen
Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek)
Winette van der Graaf en Olga Husson (Antoni van Leeuwenhoek) verzamelen landelijk zoveel mogelijk gegevens van jongvolwassenen met kanker. Door die gegevens te combineren en analyseren, verwachten ze jongvolwassenen in de toekomst een behandeling op maat te kunnen bieden.
Protonentherapie: welke patiënt heeft er het meeste baat bij?
Andre Dekker (Maastricht UMC+, UMC Groningen)
Radiotherapeuten maken gebruik van wiskundige modellen om te bepalen welke patiënt baat heeft bij welke vorm van bestraling. Prof. André Dekker ontwikkelt zulke modellen in een gezamenlijk project van Maastricht UMC+ en het UMC Groningen.
Hypermutaties in acute lymfatische leukemie bij kinderen
PhD. Roland P. Kuiper (Princes Máxima Centrum)
Dit onderzoek richt zich op een nieuw fenomeen wat we hebben geconstateerd bij kinderen met leukemie waarbij de ziekte terugkeert na behandeling.