Tijdens de Swim crawlen geoefende en minder geoefende zwemmers zich een weg naar de eindstreep. Johan Bergman (1982) behoort overduidelijk tot de eerste categorie. Hij zwemt zelf niet alleen als een forel; als een moderne Mitch Buchannon van Baywatch waakt hij over Tilburgs zwembaden en verzorgt hij, vanuit zijn eigen bedrijf Bergman Trainingen & Begeleiding, zwemclinics. Een doorgewinterde zwemmer en zwemcoach als Johan is de aangewezen man om deelnemers aan de Swim wat tips te geven. Doe er je voordeel mee!
Eerst wat meer over Johan. Hij en zijn vrouw Valerie waren al bij de eerste editie van de Swim betrokken, als deelnemer. “De organisatie vroeg ons daarna of we voor de tweede en derde editie de zwemclinics wilden verzorgen. Dat wilden we natuurlijk graag doen, voor zo’n goed doel. Ook daarna bleven Valerie en ik ons inzetten. Bij de vorige editie, in 2022, stonden we ook op een supboard op het water om de veiligheid in de gaten te houden. Toen zagen we heel goed wat voor geweldig evenement de Swim is. Deelnemers leveren een sportieve topprestatie, maar genieten ook. En de Piushaven staat vol met supporters. Prachtig.”
Dit jaar doen Johan en Valerie weer zelf mee. “Zelf zwemmen vinden we toch het mooiste. We zwemmen allebei 4 kilometer. Omdat we dol zijn op zwemmen, maar natuurlijk ook om geld in te zamelen. Ook wij hebben helaas mensen in onze omgeving die geraakt zijn door kanker, of eraan zijn overleden. Als je met je passie geld kunt ophalen voor een goed doel, moet je die kans natuurlijk niet laten liggen.”
Doe je dit jaar ook mee aan de Swim? Lees dan deze tips van Johan!
1. Begin op tijd met trainen
“Het lijkt misschien een open deur, maar de Swim begint al ver voor 23 juni. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Begin dus op tijd. Als je nog niet begonnen bent met trainen, zou ik daar nu mee beginnen. Je conditie bouw je relatief snel op, dus dat is mooi. Als je conditie eenmaal goed is, zul je meer genieten van het zwemmen. Hou je conditie dus goed bij.”
2. Train méér dan jouw afstand
“Ga minstens één keer per week een half uurtje trainen in het zwembad. Gewoon baantjes zwemmen en langzaam opbouwen richting jouw afstand. Liever wat meer zelfs. In een zwembad kun je even rusten op je keerpunten; tijdens de Swim is dat anders. Als je 2 kilometer zwemt, adviseer ik je om in ieder geval een keer 2,5-3 kilometer te zwemmen als voorbereiding.”
3. Zwem ook in het open water
“In het zwembad is het water mooi helder en kun je tussen de lijnen je baantjes trekken. In de Piushaven is dat wat minder het geval. Zorg dat je ook die omstandigheden kent en train in het open water, zodra de watertemperatuur acceptabel is. Waar? Zelf zwem ik graag bij de Galderse Meren bij Breda of de IJzeren Man in Vught. Ga nóóit in je eentje in het open water zwemmen. En draag een wetsuit, dan kun je daar ook meteen aan wennen. Verder is het verstandig om een touw met een boei eraan om je middel te binden, zodat je daar even op kunt hangen als je moe bent. Het zorgt ook dat je beter zichtbaar bent vanaf de kant.”
4. Eet van tevoren koolhydraten, zoals pasta
“Als ik een dinertip mag geven: eet de avond vóór de Swim pasta, want daar zitten veel koolhydraten in en dat is een belangrijke brandstof. Zorg dat je de uren voordat je gaat zwemmen genoeg drinkt. Je raakt namelijk heel veel vocht kwijt namens het zwemmen, al voel je dat in het water niet zo. Eet een banaantje voor de Swim, dat helpt tegen spierpijn en is licht verteerbaar. Heb je water ingeslikt tijdens het zwemmen? Een glas cola doet wonderen om je maag weer te kalmeren. Na de Swim drinken de meeste deelnemers wel genoeg, om hun prestatie te vieren, dus daar hoef ik denk ik geen tips voor te geven.”
5. Rustig aan, en snel een beetje!
“De Swim is geen race. Veel mensen trappen in de valkuil om te snel te starten. Dat is niet zo gek; na maanden voorbereiding mogen ze eindelijk, vol adrenaline, het water in. Vaak staan er ook supporters langs de kant. Maar het is veel verstandiger om rustig te beginnen. Luister ook vooral naar je lichaam. Ben je moe? Ga even watertrappelen of ga over op de schoolslag. Dan is de kans dat je de eindstreep goed haalt een stuk groter.”
6. Let goed op elkaar
“Fijn als je je medezwemmers een beetje in de gaten houdt. De één zwemt met gemak naar de streep, maar een ander komt de man met de hamer misschien tegen. Dan is het fijn als je niet alleen bent. Heb een beetje oog voor elkaar en vraag iemand die het volgens jou moeilijk heeft even hoe het gaat. Het is geen wedstrijd en je tijd maakt niet uit. Iedereen zwemt voor hetzelfde doel.”