Wereldkankerdag - ''Kijk om je heen''

1 op de 2 mensen krijgt kanker. Een harde realiteit die we op Wereldkankerdag onder ogen zien. Vrijwel iedereen, direct of indirect, wordt met deze ziekte geconfronteerd. Kijk om je heen, de kans is groot dat je iemand ziet die ooit met kanker te maken krijgt of er nu al mee leeft.

Kanker is allang geen zeldzaamheid meer. Wereldkankerdag biedt een uitgelezen moment om wereldwijd stil te staan bij de impact van kanker en de noodzaak om in actie te komen. Onderzoek naar kanker speelt hierin een cruciale rol. Stichting Fight cancer roept met de campagne "Kijk om je heen" op tot bewustwording en betrokkenheid. We moedigen je aan om samen met ons in actie te komen. Of het nu gaat om financiële steun, het bieden van zorg voor dierbaren of het vergroten van bewustzijn, alles helpt.

“Kijk om je heen.'' Veel mensen hebben jou nodig.

1 op de 2 mensen krijgt kanker

Ik ben Emma, 29 jaar, en ik ben één van de twee. Ik word niet meer beter, en mijn leven als partner, dochter, zus, bonusmoeder, vriendin, arts en columniste voor Fight cancer zal straks niet meer bestaan.

''Ik leef straks niet meer'', maar dankzij onderzoek naar kanker leef ik al veel langer dan ik zonder dit onderzoek had geleefd. Toen ik vijf jaar was, kreeg ik lymfklierkanker. Dankzij de kennis en behandelingen die toen beschikbaar waren, werd ik genezen. Een jaar later was ik beter. Maar nu, 23 jaar later, heb ik uitgezaaide borstkanker.

We zijn als samenleving al ongelooflijk ver gekomen met kankeronderzoek, maar nog niet ver genoeg. Er is nog zoveel te winnen. Nog zoveel te verbeteren. Nog zoveel te leren. De overlevingskansen worden steeds groter en de behandelingen steeds effectiever. Dat heeft mij 23 waardevolle jaren gegeven. Jaren waarin ik heb mogen liefhebben, leren en dromen. Heb mogen leven. Maar de behandelingen die levens redden, brengen helaas vaak ook zware bijwerkingen met zich mee (op de korte én lange termijn). Dit laat zien hoe groot de uitdaging blijft om kanker niet alleen te bestrijden, maar ook de negatieve gevolgen van de behandelingen te beperken. Voor sommige kankersoorten blijft de prognose kort.

Dat moet veranderen. 1 op de 2 mensen krijgt kanker. Als arts had ik graag geholpen om dit cijfer naar beneden te brengen. Ik had graag geholpen om ons verder vooruit te helpen met onze kennis van kanker. Ik kan dat niet meer, want ik leef straks niet meer.

Jij hopelijk wel.

Kijk om je heen. Veel mensen hebben jou nodig. Help jij om voor iedereen de kans op kanker te verkleinen en de kans op genezing te vergroten? Help jij patiënten door de bijwerkingen dragelijker te maken? Help jij mij, zodat straks nog even duurt?

Kom dan in actie.

Love life. Fight cancer.

Liefs, Emma

Kom in actie

Doe mee

Doe mee aan een van onze fondsenwervende evenementen. Denk hierbij aan zwemmen, hardlopen, wandelen of fietsen. Schrijf je in, laat je sponsoren door vrienden en familie en haal zo geld op voor kankeronderzoek.

Doneer

Liever een bijdrage leveren in de vorm van een donatie? Word donateur op een manier die bij jou past; kies voor een eenmalige donatie, of word vaste donateur.

Bedenk een actie

Je kan op verschillende manieren in actie komen. Ren bijvoorbeeld een marathon, organiseer een feest of ga wielrennen met je vrienden en haal zo geld op voor Stichting Fight cancer.