HET ONDERZOEK
Uitzaaiing gevonden, maar waar zit de tumor zelf?
Dit onderzoek gaat over Primaire Tumor Onbekend: dat is uitgezaaide kanker waarvan de oorsprong niet bekend is. Oftewel: een patiënt komt met klachten bij de dokter, er worden uitzaaiingen gevonden, maar men weet niet waar die vandaan komen. De diagnose PTO wordt jaarlijks zo'n 1.300x (circa 25 per week) gesteld.
Waarom dit onderzoek?
De vooruitzichten en overleving van PTO zijn bedroevend. Vergelijkbaar met alvleesklierkanker en asbestkanker. De helft van hen overlijdt binnen 2 maanden na het eerste ziekenhuisbezoek. Slechts 15% van de patiënten is 1 jaar na de diagnose nog in leven. Behandelingen zijn er amper, want je kunt de primaire tumor niet bestrijden, alleen de uitzaaiingen.
Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
Het is dus ontzettend belangrijk om de primaire tumor te vinden. Dat wil Sophie Veldhuijzen van Zanten voor elkaar krijgen met dit project. Om precies te zijn met een nieuwe tracer ('tumorzoekende stof'). Deze radioactieve stof ([18F]F-FAPI) wordt ingespoten, verspreidt zich door het lichaam en hecht zich vast aan kankercellen. Met een PET-scan kan deze stof vervolgens in beeld worden gebracht en de kanker worden opgespoord.
Elke PTO-patiënt van 18 jaar en ouder kan deelnemen via een van de zes studiecentra.
Wat levert dit onderzoek op?
Het doel van het onderzoek is verbetering van de diagnostiek en dus het vaker opsporen van de 'onbekende' primaire tumor. Dit leidt niet alleen tot meer duidelijkheid en zekerheid, maar hopelijk ook tot betere behandeling, overleving en kwaliteit van leven.
LOOPTIJD EN KOSTEN
Titel project: [18F]F-FAPI PET/CT voor de identificatie van onbekende primaire tumoren
Projectleider: dr. Sophie Veldhuijzen - van Zanten
Instituten: Erasmus MC - Universitair Medisch Centrum Rotterdam
Startdatum: 1 juli 2023
Duur project: 4 jaar
Financiering: € 686.245,40
DE ONDERZOEKER
Naam
dr. Sophie Veldhuijzen - van Zanten
Is arts, epidmioloog en onderzoeker op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde en richt zich voornemelijk op het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van tumoren van het centraal zenuwstelsel bij volwassenen en kinderen.