Tryptofaan tekort in longkanker

HET ONDERZOEK

Een nieuwe aanpak tegen longkanker

Plaveiselcel longkanker (LSCC) is een agressieve vorm van longkanker die bij 30% van de patiënten voorkomt en moeilijk te behandelen is. Een sterk immuunsysteem kan helpen bij de bestrijding, maar tumoren ontwijken dit door stoffen te produceren die het afweersysteem afremmen.

Een van deze stoffen, het enzym IDO1, breekt tryptofaan af en helpt de tumor te ontsnappen. Dit onderzoek laat echter zien dat dit ook een zwakke plek kan zijn: door het tryptofaan-tekort maken kankercellen unieke eiwitten aan. Dit biedt een kans om het immuunsysteem te activeren en de tumor gerichter aan te vallen.

Waarom dit onderzoek?

Kankercellen hebben vaak manieren gevonden om het immuunsysteem te ontwijken. Dit maakt behandelingen zoals immuuntherapie minder effectief. In dit onderzoek willen we uitzoeken of de speciale eiwitten die in de tumor ontstaan door een gebrek aan tryptofaan, gebruikt kunnen worden als doelwit voor een nieuwe behandeling.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Om te begrijpen hoe deze eiwitten gebruikt kunnen worden in een behandeling, worden er een aantal stappen doorlopen;

Stap 1: Identificatie van nieuwe doelwitten
De onderzoekers onderzoeken tumorweefsel van 50 patiënten met LSCC om te ontdekken welke nieuwe eiwitten ontstaan door het tryptofaan-tekort. Deze eiwitten worden vervolgens geverifieerd met geavanceerde meetmethoden.

Stap 2: Reactie van het immuunsysteem testen
Vervolgens onderzoeken ze of bepaalde afweercellen (T-cellen) uit bloedmonsters van gezonde donoren deze eiwitten herkennen en aanvallen. De meest veelbelovende T-cellen worden geselecteerd en verder onderzocht.

Stap 3: Testen van T-celtherapie
De geselecteerde T-cellen worden in het laboratorium verder ontwikkeld en getest in een diermodel met LSCC-tumoren om te zien of ze effectief de kankercellen kunnen aanvallen.

Wat levert dit onderzoek op?

Dit onderzoek kan leiden tot een geheel nieuwe manier om longkanker te behandelen. Door gebruik te maken van de unieke eiwitten die ontstaan in de tumor, hopen de onderzoekers een therapie te ontwikkelen waarbij het immuunsysteem de kankercellen specifiek herkent en aanvalt. Dit zou een belangrijke doorbraak kunnen betekenen voor patiënten met LSCC, die momenteel beperkte behandelopties hebben.

LOOPTIJD EN KOSTEN

Titel project: Tryptofaan-tekort in longkanker onthult nieuwe doelwitten voor immuuntherapie
Projectleider: dr. Julien CHAMPAGNE
Instituut: Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut
Startdatum: 1 maart 2025
Duur project 48 maanden
Financiering: € 874.219,-

DE ONDERZOEKER

De onderzoeker

Dr. Julien Champagne

dr, Julien Champagne is sinds oktober 2018 werkzaam in het Agami Lab, waar hij onderzoek zich richt op eiwitkwaliteitscontrole in kankercellen onder stressvolle omstandigheden. Hij heeft expertise in moleculaire biologie, celbiologie en translatie

dr. Julien CHAMPAGNE