HET ONDERZOEK
Smartwatch voor hormoonbehandeling na hersentumor
Kinderen met een tumor bij de hypothalamus, het hormooncentrum in de hersenen, hebben vaak een heel goede overlevingskans. Toch is de kwaliteit van leven na behandeling vaak slecht doordat de hormonen uit balans raken.
Waarom dit onderzoek?
Deze (ex)patiënten krijgen te maken met een verstoord honger- en dorstgevoel, warmteregulering en dag-nachtritme. Als gevolg daarvan kan ernstig overgewicht optreden, of chronische vermoeidheid, hoofdpijn en somberheid.
Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
Dr. Hanneke van Santen wil in samenwerking met TU/e en Corsano Health een smartwatch ontwikkelen die kan werken als een soort ‘uitwendige hypothalamus’.
Het apparaatje, de Endowatch kan 24/7 lichaamstemperatuur, stress, slaap, dagelijkse activiteit, en in de toekomst ook de natriumconcentratie monitoren. Zo kan het helpen om een verstoord evenwicht in de hormonen sneller op te sporen, zodat kind en ouder dit kunnen herstellen.
De eerste jaren van het project staan in het teken van ontwikkeling van het apparaat; in de tweede helft wordt de effectiviteit ervan bepaald in een patiëntenstudie (50 kinderen & volwassenen).
Wat levert dit onderzoek op?
Als de Endowatch inderdaad effectief blijkt, kan deze worden gecertificeerd, wat betekent dat deze kan worden geïmplementeerd in de zorg van kinderen met deze vorm van kanker. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven van kinderen met een tumor in de hypothalamus.
LOOPTIJD EN KOSTEN
Titel project: De ontwikkeling van de Corsano EndoWatch; het slimme apparaat dat patiënten helpt met hormonale disbalans na behandeling van een hersentumor.
Projectleider: dr. Hanneke van Santen
Instituten: Prinses Máxima Centrum
Startdatum: 1 juli 2023
Duur project: 5 jaar
kankersoort: hypothalame hersentumoren
Financiering: € 1.083.690,50
DE ONDERZOEKER
Naam
dr. Hanneke van Santen
Is kinderendocrinoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en in het Prinses Máxima Centrum. Gespecialiseerd in de hormonale gevolgen van de behandeling voor kinderkanker, in schildklierkanker op de kinderleeftijd en het craniopharyngeoom.