HET ONDERZOEK
Kinderen met Hodgkin-lymfoom, een vorm van lymfeklierkanker, hebben zeer goede overlevingskansen. De huidige behandeling is echter zwaar en brengt een aanzienlijk risico op ernstige bijwerkingen met zich mee. Dit onderzoek richt zich op een mogelijke nieuwe behandelstrategie die minder schadelijk is: het blokkeren van de communicatie tussen kankercellen en hun omgeving.
Waarom is dit onderzoek nodig?
De huidige behandelingen voor AML zijn vaak intensief en kunnen gepaard gaan met ernstige bijwerkingen. Bovendien is het mechanisme achter het falen van de normale beenmergfunctie bij AML grotendeels onbekend. Inzicht in de cellen en factoren die de normale bloedvorming remmen, kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, effectievere en minder belastende therapieën voor patiënten.
Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd?
De onderzoekers zullen moleculaire technieken gebruiken om individuele stam- en nichecellen in het beenmerg in kaart te brengen. Daarnaast zullen muismodellen worden ingezet om specifieke mechanismen te bestuderen die een rol spelen bij het falen van het beenmerg in AML. Door deze benadering hopen ze de moleculaire mechanismen te identificeren die de blokkade in de ontwikkeling van normale bloedstamcellen veroorzaken en de bijdrage van nichecellen hierin te bepalen.
Wat levert dit onderzoek op?
Het onderzoek zal naar verwachting leiden tot nieuwe inzichten in het ontstaan van beenmergfalen bij AML. Deze kennis kan dienen als basis voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen die gericht zijn op het herstellen van de normale bloedvorming bij patiënten met deze vorm van bloedkanker.
LOOPTIJD EN KOSTEN
Projectleider: Prof. dr. Marc Raaijmakers
Instituut: Erasmus MC Rotterdam
Startdatum: 1 september 2024
Duur project: 48 maanden
Financiering: €392.095
DE ONDERZOEKER
De onderzoeker
Prof. dr. Marc Raaijmakers
Prof. dr. Marc Raaijmakers is verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam en leidt het onderzoek naar het herstellen van de beenmergfunctie bij acute myeloïde leukemie. Zijn expertise ligt op het gebied van hematologie en de interactie tussen stamcellen en hun micro-omgeving in het beenmerg. Door zijn onderzoek streeft hij naar een beter begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan beenmergfalen bij AML, met als ultiem doel de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor patiënten.