Fight cancer steunt momenteel deze onderzoeken

Nieuwe therapieën voor Pediatrisch Hodgkin-lymfoom

Dr. Friederike Meyer-Wentrup (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) 

Hodgkin-lymfoom bij kinderen wordt effectief behandeld, maar huidige therapieën veroorzaken vaak bijwerkingen. Dit onderzoek richt zich op een nieuwe aanpak die de communicatie tussen kankercellen en hun omgeving blokkeert. Door innovatieve modellen en gerichte therapieën hopen onderzoekers minder schadelijke behandelingen te ontwikkelen en betere resultaten te behalen.

Steun dit onderzoek Lees meer

Herstellen van de functie van het beenmerg in acute myeloide leukemie

Prof. dr. Marc Raaijmakers (Erasmus MC Rotterdam) 

Dit onderzoek richt zich op het herstellen van de beenmergfunctie bij acute myeloïde leukemie (AML), een ziekte die de aanmaak van normale bloedcellen verstoort en leidt tot ernstige symptomen zoals bloedarmoede, infecties en bloedingen. Door moleculaire mechanismen te bestuderen die de ontwikkeling van bloedstamcellen blokkeren en de rol van ondersteunende niche-cellen, hopen onderzoekers nieuwe inzichten te verkrijgen. Deze kennis kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van AML.

Steun dit onderzoek Lees meer

Genetische oorzaak van kanker bij adolescenten of jong volwassen (GERMAYA)

Dr. Richarda de Voer (Radboudumc)


Dit onderzoek richt zich op het identificeren van erfelijke oorzaken van kanker bij jongvolwassenen (18-30 jaar). Aangezien kanker op deze leeftijd zeldzaam is, vermoedt men dat genetische aanleg een significante rol speelt. Het onderzoek analyseert bij ongeveer 1.000 jongvolwassenen, die tussen 2010 en 2021 kanker hebben ontwikkeld, de frequentie van erfelijke factoren. Het doel is om de genetische diagnostiek te verbeteren, praktische richtlijnen te bieden voor de dagelijkse praktijk en meer inzicht te krijgen in de moleculaire en genetische mechanismen die leiden tot kanker op jonge leeftijd.

Steun dit onderzoek Lees meer

Longkanker gebruikt een tekort aan tryptofaan om T-cellen te misleiden: een nieuwe manier om de kanker te bestrijden

Dr. Julien Champagne (Erasmus MC Rotterdam) 

Bij dit onderzoek kijken wetenschappers waarom mensen met longkanker soms te weinig van een belangrijk bouwstofje, tryptofaan, hebben. Ze onderzoeken of dit tekort ervoor zorgt dat de kanker beter kan groeien en dat het afweersysteem minder goed werkt. Met deze kennis hopen ze later betere medicijnen te maken voor longkanker.

Steun dit onderzoek Lees meer

Behandeling van lokaal gevorderde alvleesklierkanker na chemotherapie (LAPSTAR)

Dr. Lois Daamen (UMC Utrecht

De LAPSTAR-studie richt zich op het verbeteren van de behandeling van lokaal gevorderde alvleesklierkanker (LAPC), een ziekte met een zeer lage overlevingskans. MRI-geleide bestraling biedt een innovatieve methode om tumoren nauwkeuriger te behandelen en zo de lokale tumorgroei beter onder controle te houden. Dit onderzoek onderzoekt of deze techniek, in combinatie met chemotherapie, de overleving en levenskwaliteit van patiënten kan verbeteren. 

Steun dit onderzoek Lees meer