De donaties blijven 100% binnen Nijmegen

Met de opbrengsten van Swim to Fight Cancer Nijmegen wordt onderzoek gefinancierd, dit jaar blijft de opbrengst 100% binnen Nijmegen en wordt aan 2 onderzoeken binnen het Radboud UMC besteed.
Het onderzoek wat we in 2025 lokaal via het Radboud Oncologie fonds gaan ondersteunen en waar 10% van de opbrengst heen gaat, is het volgende:
Baarmoederkanker, AI-model voorspelt zinvol bestralen 

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 2.000 vrouwen te horen dat ze baarmoederkanker hebben. Helaas stijgt dit aantal ieder jaar, waardoor baarmoederkanker de meest voorkomende gynaecologische kanker is in de westerse wereld. Ongeveer 10-15% van de vrouwen met deze ziekte krijgt te maken met lymfeklieruitzaaiingen. Dit betekent dat zij, naast een operatie, ook nog extra behandelingen nodig hebben, zoals bestraling of chemotherapie.

Om te weten bij wie bestraling zinvol is en bij wie niet, willen we het reeds bewezen voorspellende AI-model ENDORISK uitbreiden voor dit belangrijke onderdeel. Dit zal ons helpen te voorspellen bij wie bestraling écht het verschil maakt voor een betere kans op genezing.

Hoofdonderzoeker: Arts-onderzoeker Casper Reijnen
Meer info: https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/project/baarmoederkanker-ai-model

We hebben als organisatie in Nijmegen bovendien een onderzoek van het Radboud UMC gekozen vanuit de landelijke onderzoeken waar het overige 90% aan besteed zal worden. 

Genetische oorzaak van kanker bij jongvolwassenen (GERMAYA)

Het ontwikkelen van kanker op jonge leeftijd kan een aanwijzing zijn voor erfelijke aanleg voor kanker. Voor jongvolwassenen met kanker is het belangrijk om te weten of zij een erfelijke aanleg hebben, omdat bij aanwezigheid van een erfelijke oorzaak voor kanker, er een risico is dat kanker zich opnieuw kan ontwikkelen. Gerichte maatregelen kunnen dan nieuwe tumoren vroeger opsporen of zelfs voorkomen. Ook kan het vaststellen van een erfelijke aanleg voor kanker richting geven aan de behandeling en kunnen er maatregelen worden genomen voor het vroeg opsporen of zelfs voorkomen van kanker bij naaste familieleden.

Meer info over dit onderzoek lees je hier



Love life. Fight cancer.

Alleen al in Nederland krijgen gemiddeld veertien mensen per uur te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er heel veel en dus is kankeronderzoek nodig. Met ons gedachtegoed ‘Love life. Fight cancer’ willen we mensen vanuit de liefde voor het leven bewegen om in actie te komen en met ons geld op te halen om die onderzoeken mogelijk te maken. Klik hier voor meer informatie.