Waarom één centrale afdeling oncologie belangrijk is

18 Jun 2024

In 2013 fuseerden twee tot dat moment twee volledig zelfstandige Tilburgse ziekenhuisorganisaties: het Elisabeth- en het TweeSteden Ziekenhuis. Beide organisaties komen steeds dichter tot elkaar. Kiezen voor één centrale afdeling oncologie is onderdeel van de overgangsfase. Naar deze afdeling oncologie gaat dit jaar het bedrag dat een Swim to Fight Cancer mag doneren aan een lokaal doel. 

Lange tijd draaiden er oncologische dagbehandelingen op twee ziekenhuislocaties – ETZ Elisabeth aan de Hilvarenbeekseweg en ETZ Tweesteden aan de Dr. Deelenlaan. Annet Coumou, internist-oncoloog en medisch manager bij het ETZ: “Beide afzonderlijke locaties waren simpelweg te klein om de totale populatie van oncologische patiënten te ontvangen. In juli 2024 komen beide afdelingen samen op één grote, nieuwe, gezamenlijke afdeling met 34 behandelplaatsen op locatie ETZ Elisabeth. Op 18 juli gaan we officieel verhuizen.”

 

Doordachte locatie

Oncologie en ook de dagbehandeling valt onder hoogcomplexe zorg. Annet: “Het is zowel voor patiënten als personeel niet logisch om die zorg op twee plekken te blijven bieden. Al onze medewerkers zijn gespecialiseerd, die expertise willen we op één plek bundelen. Ook met het oog op schaarste van personeel, die natuurlijk ook bij ons speelt. Er is gekozen voor het Elisabeth Ziekenhuis als locatie voor de dagbehandeling. Hier is namelijk ook de eerste hulp gevestigd, dat is belangrijk voor als er complicaties optreden tijdens een behandeling. En ook de opnameafdeling zit hier: voor mensen die zo ziek zijn dat ze een paar nachten moeten blijven slapen. Je wilt niet voortdurend met patiënten tussen twee locaties heen en weer rijden. Wel zal er in de toekomst altijd op twee plekken spreekuur mogelijk blijven.”

 

Goed voor patiënt

Annet behandelt zelf patiënten met kanker aan de organen. Deze ziektes worden (deels) behandeld met medicatie, zoals chemotherapie of immuuntherapie. Op de dagbehandeling van de afdeling oncologie in het ziekenhuis. Dat is dus een belangrijke plek voor haar. Zij kijkt om twee redenen uit naar haar verbouwde werkplek. “Er is straks één dagbehandeling op één plek in Tilburg. Dat betekent dat je die optimaal kan inrichten voor de patiënt. De patiënt staat natuurlijk op één. Onze zorg is echt heel goed, maar de omgeving waarin patiënten nu zorg krijgen liet nog wel wat te wensen over. Die omgeving maken we aangenamer.”

 

Een voorbeeld: op de dagbehandeling zijn twaalf patiëntenkamers voor met name chemobehandelingen. Patiënten liggen er langere tijd in een bed, met uitzicht op een wit systeemplafond. De vitrage is vaak gesloten, zodat mensen in aangrenzende kantoren of behandelkamers niet naar binnen kunnen kijken. Annet: “Hoewel de kamers wel natuurlijk daglicht hebben, is er geen uitzicht op natuurlijk groen. Onderzoek toont aan dat daglicht en groen een positieve invloed hebben op het welbevinden van de patiënt; het leidt tot een vermindering van angst en pijn. Daarom willen we – met hulp van Swim to Fight Cancer – witte systeemplafonds vervangen door bedrukte plafondplaten: met zicht op bomen, bladeren, lucht of bloemen.”

 

Oók goed voor professionals

Deze verbouwing en samenvoeging is voor het oncologisch team een mooie volgende stap, gaat Annet verder. “Ook in de samenwerking tussen de ‘verschillende’ teams van de twee ziekenhuizen, al is die scheiding er officieel al jaren niet meer. Na de verbouwing kunnen we samen verder bouwen aan de optimalisatie van processen. Allemaal op dezelfde manier behandelen, doelmatiger én prettiger behandelen.”

 

Duidelijkheid en vertrouwen

Wat volgens Annet een derde belangrijk aspect is: “Je kan dan als ziekenhuis veel beter laten zien: dít is onze oncologische dagbehandeling. Dat geeft duidelijkheid en vertrouwen. Hier gebeurt het straks. Hier zorgen we voor je. Op één plek, waar we onze signatuur kwijt kunnen. Qua expertise én qua uitstraling. Hier kunnen we continuïteit bieden, een consistente ervaring in één omgeving.” Na een lange periode van plannen, tekenen en klussen, is de verbouwing ondertussen bijna helemaal klaar. Annet: “Vanaf 19 juli 2024 hopen we operationeel te zijn op onze nieuwe, gezamenlijke afdeling!”

Swim to Fight Cancer Tilburg doneert 10.000 euro van de opbrengst aan de afdeling Oncologie van het ETZ. Het bedrag wordt aangewend om patienten van de dagbehandeling meer comfort te geven.