Petra van ’t Hoenderdaal: ‘In de herkansing voor Luuk’

27 Jul 2024

Petra van ’t Hoenderdaal: ‘In de herkansing voor Luuk’

Algemeen

DELFT - Petra heeft een heel duidelijke reden waarom zij meezwemt tijdens de Swim to Fight Cancer Delft op 31 augustus: voor haar zoontje Luuk. Luuk is nu tien jaar en heeft voor de tweede keer leukemie. 

“Vijf jaar geleden is er voor het eerst leukemie geconstateerd. Hij was toen vijf jaar. We zaten op de camping toen Luuk ziek werd. Hij was niet lekker, maar we dachten er niet veel van. De volgende ochtend werd hij wakker met heel veel blauwe puntjes rond zijn ogen en enkels. We werden meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar de arts ons na wat onderzoeken het nieuws vertelde. De grond zakt onder je voeten weg.” Petra vertelt dat de ziekte van Luuk een wissel trekt op het hele gezin. Luuks tweelingzusje Roos heeft er zelfs een boekje over geschreven: ‘Help mijn broertje is ziek’. Helaas kwam de leukemie terug bij Luuk na de eerste behandeling van drie jaar. “Hij krijgt nu weer 2,5 jaar behandeling, waarin dit keer de chemotherapie wordt afgewisseld met immuuntherapie. Dit is een nieuwe ontwikkeling, waardoor Luuk minder last heeft van bijwerkingen. Alles bij elkaar is hij bijna zijn hele basisschooltijd ziek geweest. Eind groep 8 is hij pas klaar.”

Petra zwemt niet voor het eerst mee met de Swim to Fight Cancer in Delft. In 2019 zwom zij ook al mee. “Luuk was een paar maanden daarvoor ziek geworden. We hebben toen heel veel geld opgehaald, er zijn zoveel mensen die meeleven. En Luuk zou er die dag bij zijn. Op de dag dat ik meedeed, werd hij met spoed opgenomen. Hij moest een bloedtransfusie hebben. Hij zou binnen een uur klaar zijn en mij alsnog opwachten als ik het water uitkwam. Maar hij stond er niet. Hij had een allergische aanval tijdens de transfusie gekregen, dus moest hij helemaal worden opgenomen. Dat was een enorme teleurstelling.” Luuk verwacht er dit jaar wel bij te kunnen zijn om zijn moeder aan te moedigen. “Het gaat nu goed met hem, hij zit nu in de onderhoudsfase. Vlak na de Swim gaat hij de fase van immuuntherapie in, dan zit hij een maand gelijnd aan een kastje en kan hij weer een stuk minder.”

Petra’s wens is dat met het geld nieuwe behandelmethoden kunnen worden gevonden. “De diagnose kanker hoeft gelukkig lang niet altijd meer gepaard te gaan met doodgaan. Maar de behandeling blijft heel zwaar. Het zou fantastisch zijn als dit met nieuwe behandelingen kan worden verbeterd. Wij maken deze stap nu direct mee. Door de nieuwe combinatiebehandeling van de chemo met de immuuntherapie heeft Luuk nu minder bijwerkingen dan de eerste keer.”

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Petra? Schrijf je dan ook in voor de Swim to Fight Cancer Delft op 31 augustus of de Kids Swim op 8 september!

Als je Petra wil steunen met haar actie, kan dat via de QR-code.

De organisatie wenst Petra veel succes en plezier toe. “Wat goed dat je weer meedoet en we duimen mee dat Luuk jou op de kade opwacht als je uit het water komt!”