Deelnemersverhaal Renske

14 Oct 2024

Ontdekking van borstkanker op oudejaarsdag 

Renske, net 37 jaar oud en moeder van twee jonge jongens, ontdekte op oudejaarsdag 2023 knobbeltje in haar borst. "Toen ik het voelde, wist ik meteen dat ik naar de huisarts moest", vertelt ze. "De mammografie bevestigde al snel wat ik vreesde: borstkanker, triple positief." Bij deze diagnose reageert de kanker op hormonen en eiwitten, en er waren ook verdachte plekjes in haar oksels gezien. “Ik moest twee keer een biopt laten nemen, en gelukkig bleken de lymfeklieren schoon, het was een kleine opluchting in een zware periode." 

Start van de behandeling 

In februari begon Renske met chemotherapie, twaalf behandelingen in totaal, waarbij ze ook gebruik maakte van hoofdhuidkoeling om haaruitval te beperken. "De chemo verliep eigenlijk vrij goed, voor zover dat kan", legt ze uit. "Ik was natuurlijk moe en had last van bijwerkingen, zoals kortademigheid. Soms was ik al buiten adem na het oplopen van een trap."

Een nieuwe uitdaging: de Love Life Run  

Het idee om deel te nemen aan de Love Life Run ontstond bij Renske toen ze bij de oncologie afdeling een folder zag liggen. "Ik vond het een mooi initiatief", zegt ze. "Het motiveerde me om weer te gaan bewegen, en tegelijkertijd kreeg ik een stok achter de deur om dit vol te houden." Naast de fysieke uitdaging was het voor Renske ook een manier om in contact te komen met lotgenoten. "Het was voor mij een belangrijke stap om anderen te ontmoeten die hetzelfde meemaken." 
Renske heeft inmiddels zes trainingen gevolgd en merkt een groot verschil in haar conditie. "In het begin was ik buiten adem na een paar stappen, maar afgelopen zondag heb ik al vier kilometer gerend," vertelt ze trots. Het sociale aspect van de trainingen vindt ze ook waardevol. "Het is fijn om met lotgenoten en trainers te werken die begrijpen wat je doormaakt, en de sfeer is altijd goed met humor en openheid."

 ’Met volle borst vooruit!’ 

Renske doet niet alleen mee aan de Love Life Run; ze heeft haar eigen team opgericht, ‘Met volle borst vooruit’. "Het begon als een grapje in de appgroep die ik had aangemaakt voor updates," lacht ze. "Uiteindelijk zijn mijn buurvrouw en twee vriendinnen ook gaan meedoen, dus we rennen met z'n vieren." Ze hebben inmiddels al een prachtig bedrag van meer dan €1800 opgehaald! 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Dankzij de trainingen merkt Renske dat ze vooruitgang boekt, niet alleen in haar conditie, maar ook in de technieken die ze leert. "Vroeger ging ik maar wat rennen, maar nu leer ik echt hoe ik mijn uithoudingsvermogen kan verbeteren," legt ze uit. "De combinatie van groepstrainingen en het zelf kunnen indelen van extra trainingen is ideaal." 
Naast het fysieke aspect van de run, is er voor Renske ook een emotionele en persoonlijke motivatie. Ze heeft tot nu toe al meer dan 1200 euro opgehaald voor kankeronderzoek. "Ik heb het vooral gedeeld op social media zoals Facebook en Instagram, en in appgroepen met familie en vrienden," vertelt ze. "Mijn vriend heeft het ook in zijn fietsgroep gedeeld, en zelfs mensen die mij niet persoonlijk kennen hebben gedoneerd. Dat vond ik heel bijzonder." 
Renske merkt dat mensen in haar omgeving graag willen bijdragen, zelfs mensen die ze niet had verwacht. "Kennissen van mijn ouders bijvoorbeeld, vragen soms zelf om de link om te doneren. Het lijkt wel alsof mensen door te doneren iets willen doen tegen de onmacht die ze voelen," zegt ze. "Het geeft me een extra zetje om alles te geven, en de steun die ik krijg voelt echt heel bijzonder." 

De steun van dierbaren en lotgenoten 

Een van de meest opvallende dingen voor Renske in deze periode is de steun die ze krijgt van mensen om haar heen. "Toen ik net de diagnose kreeg, kreeg ik zoveel kaartjes en bloemen dat ik extra vazen van mijn ouders moest lenen," lacht ze. "In het begin dacht ik dat dat na een paar weken zou afnemen, maar de steun bleef komen, de hele tijd door." 
Niet alleen van vrienden, collega’s en familie, maar ook door lotgenoten met wie ze nu samen traint, voelt ze zich gesteund. "Het is heel fijn om dit proces met anderen te delen. Tijdens de trainingen wordt alles besproken, er is veel humor, en de trainers zijn geweldig." 

Klaar voor de uitdaging op 10 november 

Op 10 november is het zover: de Love Life Run. Ondanks wat knieklachten kijkt Renske vol vertrouwen naar de vijf kilometer uit. "Ik doe nu even rustig aan om mijn knie te sparen, maar ik ga er vanuit dat ik de run ga halen," zegt ze. "Ik weet niet precies hoe ik over de finish kom, maar ik weet zeker dat ik het volbreng, ook door alle mensen die me steunen. Het is een extra motivatie om het te doen, ook al zouden ze het begrijpen als het niet lukt." 
Met een team van vrienden, familie en haar lotgenoten staat Renske aan de start van een uitdagende, maar hoopvolle reis. "Het wordt een mooie dag," zegt ze vastberaden. "Ik hoop dat de vijf kilometer soepel verloopt, maar ik weet zeker dat ik door de steun van iedereen om me heen, zowel mentaal als fysiek, de finish zal halen." 
Renske’s verhaal is niet alleen een voorbeeld van persoonlijke kracht en doorzettingsvermogen, maar laat ook zien hoe belangrijk de steun van je omgeving kan zijn. Door mee te doen aan de Love Life Run draagt ze niet alleen bij aan kankeronderzoek, maar geeft ze ook een gezicht aan de talloze anderen die dezelfde strijd doormaken.