Onze officiële keuringspartners monitoren voor iedere Swim de waterkwaliteit en of het veilig is om daarin te zwemmen. Hoewel het water bij sommige evenementen officieel geen zwemwater is, vallen de gemeten waarden bijna altijd binnen de zwemwaternorm. Afwijkingen van de zwemwaternorm kunnen bijvoorbeeld optreden bij hevige neerslag omdat dan de riolen overlopen. Daarom registreren onze keuringspartners ook het overlopen van het afvoersysteem op en rondom het zwemparcours. Bij bijzondere bevindingen nemen ze contact op met het organiserende team van de betreffende Swim. Het organiserende team kan, in overleg met alle partijen, beslissingen nemen over route, doorgang en andere zaken om de veiligheid van het evenement te borgen.
Open water zwemmen
Het zwemmen in open water is nooit helemaal zonder risico. In tegenstelling tot water in zwembaden kunnen er zich altijd bijzondere omstandigheden voordoen: kou, plaatselijke vervuiling, obstakels onder water, onweer etc. In het water kan de concentratie bacteriën en andere micro-organismen verhoogd zijn. De kans op infecties van met name het maag-darmstelsel, maar ook de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes) is ten opzichte van zwemmen in een zwembad verhoogd.
Veiligheid
Tijdens het evenement wordt de veiligheid van de zwemmers gewaarborgd door toezicht in het water en toezichthouders op de kade. Ook is er een EHBO-post.
Wat kan je zelf doen?
Zwemmen met open wondjes is af te raden en een tetanusprik wordt aangeraden. Dit is niet nodig als je de afgelopen 10 jaar al een DTP-prik of losse tetanusprik hebt gehad. Bij zwemmen in open water bestaat daarnaast ook het risico op onderkoeling. Zeker voor minder geoefende zwemmers raden wij het gebruik van een wetsuit aan. Voldoende trainen helpt je bovendien om de Swim goed en veilig te kunnen volbrengen. Door voldoende te trainen, krijg je minder water binnen en verlaag je de kans op infectieziekten.
Indien je specifieke vragen hebt over je gezondheid en de mogelijkheid om deel te nemen aan de Swim, raadpleeg dan je behandelend arts. Ook voor de kans op zeldzame infectieziekten zoals leptospirose (ziekte van Weil), hepatitis A en andere infectieziekten dien je je behandelend arts te raadplegen voor gericht advies.
Deelname op eigen risico
Wij vragen alle deelnemers akkoord te gaan met het deelnemersreglement waar instaat dat deelname op eigen risico is. Voor de kids Swim dient een vrijwaring apart te worden getekend.
Heb je vragen, dan kun je die altijd stellen aan het organiserende team van de betreffende Swim. Contactgegevens vind je op de betreffende website. Meer informatie over waterkwaliteit kun je ook vinden via www.rijkswaterstaat.nl en www.zwemwater.nl